Startsidan    |    Turist i Sjuhärad    |    Fiske    |    Bokning    |    Info    |    Annonsörer
Kriterier för en hållbar fisketurism i Sjuhärad
Sammanfattning
    Enligt styrelsen för Sverigebilden [2004] uppger cirka 600 000 utländska turister att de kommit till Sverige huvudsakligen för att ägna sig åt fiske, vandring, kanotpaddling eller andra naturorienterade aktiviteter [Svenska Naturskyddsföreningen (hemsida), 2004]. Av samma undersökning framgår att större delen av dessa turister besöker södra Sverige (Småland/Blekinge), Västsverige (Västergötland/ Dalsland/Värmland) eller Jämtland/Härjedalen.

    Inom dessa områden står naturturisterna för en större andel av det totala antalet utländska turister än på andra håll i Sverige. De turister, som anger naturen som tungt vägande skäl för sitt besök i Sverige, lägger tillsammans ut 1,8-1,9 miljarder kronor årligen under sin vistelse här. En ökad natur- och kulturturism innebär ökade möjligheter, för regional utveckling och bevarande landskapet. Naturturismen har därmed en stor möjlighet att kunna utvecklas i bygder där naturen och landskapet är den största tillgången [Naturvårdsverket (hemsida), 2004].

    Fisketurismen kan därmed ha en stor potential i Sjuhäradsområdet, men den bör ske på naturens villkor. Undersökningar under senare år har dock visat att ett alltför intensivt bedrivet sportfiske kan ge betydande negativa effekter på fiskbestånden och därmed även på fiskets kvalitet, exempelvis vad gäller storleks- och artfördelning [Länsstyrelsen Jämtlands län, 2000]. Detta utgör en negativ sida av utvecklingen av fisketurismen, då man önskar att detta ska kunna vara en långsiktigt hållbar näring, i framförallt glesbygdsområden.

    Syftet med det här examensarbetet är att ta fram ett praktiskt användbart kriteriesystem för en hållbar fisketurism i Sjuhäradsområdet, samt att konstruera en modell för ett möjligt fiskeuttag.

Följande frågor ska besvaras i detta arbete:

  1. Vilka befintliga kriteriesystem och rekommendationer finns det som berör sportfiske?
  2. Vilka kriterier är lämpliga för en hållbar fisketurism i Sjuhäradsbygden?
  3. Är dessa kriterier tillämpbara i verkligheten?
  4. Hur stort fiskeuttag är hållbart inom området?

    I det här arbetet definieras ett hållbart fiske, som att det bedrivs på ett sådant sätt att det inte ska utarma den naturligt förekommande fiskeresursen. Fisket och avkastningen från detta skall dessutom komma lokalbefolkningen och det lokala samhället till del som en långsiktig ekonomisk förutsättning.

Slutsatser

    Som det är nu, finns det redan ett antal system framtagna för hur sportfiske, och då även fisketurism, skulle kunna bedrivas på ett hållbart sätt. Kvalitén varierar mycket mellan de befintliga systemen, med en del som är väldigt väl genomarbetade, medan andra inte verkar särskilt genomtänkta. Den största bristen med de redan befintliga systemen är att de saknar konkreta regler och hållpunkter att gå efter. Exempelvis står det ofta i de befintliga systemen att minimimått skall tillämpas, men det förekommer inga rekommendationer om dessa. Likaså står det ofta om begränsningar i fiskets omfattning, men inte heller här ges några rekommendationer om hur mycket fisk som kan vara hållbart att plocka upp.

    De resultat i form av kriterier för ett hållbart sportfiske som jag kommit fram tills presenteras i bilaga 1 till denna rapport. Dessa kriterier omfattar både mer allmänna frågor och mer specifika frågor vad gäller fiskeresursen. För de olika kriterierna finns det sedan även olika rekommendationer i själva uppsatsen, för hur dessa ska kunna uppfyllas. Bristen på information om sportfiske och dess effekter på ekosystemet, gör att många av dessa rekommendationer inte är helt vetenskapliga, och att en del uppgifter är motsägliga, och dessa bör därför ej heller ses som något annat än riktlinjer.

    Kriterierna har utformats för at vara så lokalt anpassade som möjligt, men de blir ändå i allmänhet något generellt hållna, varför lokalanpassningen blir extra viktig vid tillämpningen av dem. Detta visas inte minst vid beräkningarna av det hållbara fiskeuttaget som för Sjuhärad i vissa lägen skiljer sig markant ifrån de rekommendationer som Sportfiskarna har gett och är menade att gälla för hela södra Sverige.

Läs hela rapporten om "Kriterier för en hållbar fisketurism i Sjuhärad"

« Tillbaka
Till sidans topp

Marknadsplats 7-Härad & Sassis Resor 7-härad     tel. 070-2167218     turism@sjuharad.info
   
 
       This project is partly financed by the European Union